Info sesije o Pozivu za podnošenje prijedloga projekata za pružanje podrške inovativnim tehnološkim projektima

700.000 EUR za partnerstva u oblasti tehnoloških inovacija

Na hibridnom događaju koji je pratilo više od 230 online učesnika i učesnica iz regiona i 9 medijskih kuća, 7. februara, svečano je otvoren Prvi poziv za podnošenje prijedloga projekata za pružanje podrške inovativnim tehnološkim projektima primjenjivim u industriji kroz javno-privatna i privatno-privatna partnerstva između industrije, udruženja, poslovnih mreža i institucija za istraživanje i razvoj u implementacija mjera usmjerenih na tehnološku transformaciju malih i srednjih preduzeća u cilju podrške njihovom rastu i primjeni njihovih inovativnih rješenja.

Poziv za koji ukupan budžet iznosi 700.000,00 EUR, fokusiran je na transfer znanja i razmjenu sa organizacijama za istraživanje i razvoj (Reasearch & Development) iz zemalja Zapadnog Balkana i nastojanje je projekta EU4DigitalSME koji sufinansiraju Evropska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira GIZ, da poveća kapacitet BiH u podršci razvoju privatnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju.

Zainteresirani kandidati i kandidatkinje pozvani su da prisustvuju online sesijama koje će biti održane 14. i 16. februara 2023. godine u 12:00 sati. Linkovi na kojima možete prisustvovati info sesijama koje će voditi Snežana Tomašević, grant menadžerica u GIZ-u, su:

Tomašević je na otvaranju Javnog poziva istaknula da očekuje da će na ovaj način biti uspostavljena saradnja između privatnog sektora i akademije:

Od poziva očekujemo da se uspostavi saradnja između privatnog sektora i akademije. Očekujemo da ćemo imati minimalno 7 projekata saradnje između privatnog i akademskog sektora. Također, očekujemo da će bar 5 ovih projekata imati uspostavljenu saradnju sa drugim zemjama Zapadnog Balkana, s obzirom na naš cilj uvezivanja. Vjerujemo da će svaki od ovih projekata generisati minimalno jedno inovativno rješenje, čime bi se osigurala konkurenstnost, rast i otvoreneost ka inovacijama kompanija. Rodna ravnopravnost će biti protkana kroz priču, naime očekujemo da će najmanje 30 posto članova tima biti žene“, istaknula je Tomašević.

Prisutnima su se na otvaranju Javnog poziva obratili i Gilles Rebattet, šef sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu pri Delegaciji EU u BiH, te  Eva Näher, direktorica  programa u GIZ-u. Rebattet je, između ostalog, istaknuo koliko je, u procesu digitalizacije i inovacije u Bosni i Hercegovini važno uključiti akademsku zajednicu, dok je gospođa Näher, napomenula da inovacije i digitalizacija mogu učiniti poslovanje malih i srednjih preduzeća konkurentinijim. Više o tome u tekstu EU Delegacija i GIZ otvorili Javni poziv za partnerstva u oblasti tehnoloških inovacija. Ukoliko ste zainteresirani:

  • Informirajte se o Javnom pozivu, pronađite korake za apliciranje i odgovore za najčešća pitanja.
  • Pridružite se info sesijama i aplicirajte do 10. marta 2023. godine.

Vrijednost projekta “EU4DigitalSME” iznosi 6.1 milliona eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 5 miliona eura, a Savezna Republika Njemačka 1,1 miliona eura. Projekat traje do 2024. godine, a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.