EU Delegacija i GIZ otvorili javni poziv za partnerstva u oblasti tehnoloških inovacija

InnoDIGI/EU4DigitalSME tim održao je hibridni događaj na kojem je svečano objavljen Prvi poziv za podnošenje prijedloga projekata za pružanje podrške inovativnim tehnološkim projektima. Poziv je namijeljen javno-privatnim i privatno-privatnim partnerstvima između industrije, udruženja, poslovnih mreža i institucija za istraživanje i razvoj kako bi se postigla tehnološka transformacija malih i srednjih preduzeća, s ciljem podrške njihovom rastu i primjeni njihovih inovativnih rješenja.

Poziv su objavili Gilles Rebattet, šef sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu pri Delegaciji EU u BiH, Eva Näher, direktorica  programa u GIZ-u i Snežana Tomašević, grant menadžerica u GIZ-u.

Javni poziv je nastojanje projekta EU4DigitalSME koji sufinansiraju Evropska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira GIZ, da poveća kapacitet BiH u podršci razvoju privatnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju. Poziv je fokusiran na transfer znanja i razmjenu sa organizacijama za istraživanje i razvoj (Reasearch & Development) iz zemalja Zapadnog Balkana, a ukupan budžet iznosi 700.000,00 EUR.

Slogan nam je – Zajedno do inovativnih modela poslovanja. Šta to znači za Bosnu i Hercegovinu? Uvjereni smo da će inovacije i digitalizacija učiniti poslovanje malih i srednjiih preduzeća konkurentinijim, dovest će do boljih partnerstava, postat će bolji, otporniji na krize, a definitivno nam je najvažnije stvaranje povoljnog poslovnog okruženja upravo za mala i srednja preduzeća. Pored uspostavljanja digitalnih inovacijskih habova (DIH) koje GIZ podržava, u ovom dijelu je sada ključna saradnja između privatnog i naučno-istraživačkog sektora“, istaknula je tokom predstavljanja Poziva Eva Maria Näher, direktorica  Programa inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH, GIZ.

Više od 98% svih privatnih preduzeća u BiH su mala i srednja preduzeća; čine oko 68% svih radnih mjesta i doprinose oko 62% ukupne dodane vrijednosti u BiH. Sektor malih i srednjih preduzeća stoga je od najveće važnosti za stvaranje radnih mjesta i prihoda. Većinu novih radnih mjesta otvaraju izvozno orjentisana mala i srednja preduzeća, uključujući i ona u brzorastućem IT sektoru. Doprinos povećanju upotrebe digitalnih tehnologija i digitalnih inovacija rezultirat će povećanim performansama i konkurentnošću kako malih i srednjih preduzeća, tako i relevantnih davatelja usluga na domaćim, regionalnim i međunarodnim tržištima.

Prilikom prezentcije javnog poziva, Snežana Tomašević, menadžerica granta, GIZ istaknula je da je cilj realizacije digitalizacije poboljšanje ekosistema za mala i srednja preduzeća, te jačanje malih i srednjih preduzeća u što bezbolnijem procesu prolaska na digitalizaciju. U ovom kontekstu, očekuje i saradnju unutar zemalja Zapadnog Balkana.

Od poziva očekujemo da se uspostavi saradnja između privatnog sektora i akademije. Očekujemo da ćemo imati minimalno 7 projekata saradnje između privatnog i akademskog sektora. Također, očekujemo da će bar 5 ovih projekata imati uspostavljenu saradnju sa drugim zemjama Zapadnog Balkana, s obzirom na naš cilj uvezivanja. Vjerujemo da će svaki od ovih projekata generisati minimalno jedno inovativno rješenje, čime bi se osigurala konkurenstnost, rast i otvoreneost ka inovacijama kompanija. Rodna ravnopravnost će biti protkana kroz priču, naime očekujemo da će najmanje 30 posto članova tima biti žene“, dodala je Tomašević.

Na pitanje o tome koji su izazovi Evropske unije u kontekstu ulaganja u digitalizaciju u BiH, Gilles Rebattet, šef sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu pri Delegaciji EU u BiH također je naglasio da su mala i srednja preduzeća centralni dio ovog poziva.

U ovom okruženju, mala i srednja preduzeća se suočavaju sa sličnim izazovima u razvoju i digitalnim transformacijama, često imaju slab pristup novcu za ove svrhe. Digitalni sektor u BiH nudi usluge koje plasira i na međunarodno tržište, ali za male kompanije u Bosni i Hercegovini, nažalost, naknade za takve usluge su visoke. U procesu digitalizacije i inovacije u BiH veoma je važno uključiti akademsku zajednicu, kako bismo dobili najbolji rezultat saradnje i razvoja. Samo udruživanjem svih možemo postići ovaj efekat“, zaključio je gospodin Rebattet.

Važno je napomenuti da će nakon objave Javnog poziva, za potencijalne kandidate i kandidatkinje biti održane dvije online info sesije, 14. i 16. februara 2023. godine u 12:00 sati. Za više informacija o Pozivu pratite web stranicu EU4DigitalSME.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.