Vještačka inteligencija – osnove

Vještačka inteligencija (eng. Artificial Intelligence – AI) se odnosi na razvoj kompjuterskih sistema koji mogu da obavljaju zadatke koji obično zahtjevaju ljudsku inteligenciju, kao što su vizuelna percepcija, prepoznavanje govora, donošenje odluka i razumjevanje prirodnog jezika. Vještačka inteligencija je polje koje se brzo razvija i ima potencijal da transformiše mnoge industrije i aspekte svakodnevnog života.

Postoje različite vrste vještačke inteligencije, uključujući:

  1. Sistemi zasnovani na pravilima: Ovo su kompjuterski programi koji prate skup unaprijed definisanih pravila za rješavanje problema.
  2. Mašinsko učenje: Ovo uključuje obuku kompjuterskih programa da uče iz podataka, bez eksplicitnog programiranja. Algoritmi mašinskog učenja mogu identificirati obrasce u podacima i donijeti predviđanja ili odluke na osnovu tih obrazaca.
  3. Duboko učenje: Ovo je vrsta mašinskog učenja koja uključuje korištenje neuronskih mreža, koje su složeni algoritmi koji mogu naučiti prepoznati obrasce u podacima. Duboko učenje je bilo posebno uspješno u područjima kao što su prepoznavanje slike i govora.
  4. Obrada prirodnog jezika: Ovo uključuje podučavanje računara da razumiju i generišu ljudski jezik. Obrada prirodnog jezika se koristi u aplikacijama kao što su chatbotovi, glasovni asistenti i prevođenje jezika.

Vještačka inteligencija se može primjenjivati u raznim oblastima uključujući zdravstvo, finansije, transport i zabavu. Međutim, također postoji zabrinutost zbog uticaja vještačke inteligencije na zapošljavanje, privatnost i sigurnost.

Potencijalna primjena:

  • Zdravstvena zaštita: vještačka inteligencija se može koristiti za razvoj boljih dijagnostičkih alata, predviđanje izbijanja bolesti i optimizaciju planova liječenja.
  • Finansije: vještačka inteligencija se može koristiti za otkrivanje prevare, donošenje odluka o ulaganju i upravljanje rizicima.
  • Transport: vještačka inteligencija se može koristiti za poboljšanje protoka saobraćaja, optimizaciju logistike i razvoj samovozećih automobila.
  • Zabava: vještačka inteligencija se može koristiti za personalizaciju preporuka sadržaja, kreiranje realističnijih video igara i razvoj iskustava virtuelne stvarnosti.


Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.