Digitalizacija je ključ
poslovnog uspjeha

Vendom-logo-web-240

IZAZOV

Metaloprerađivačko preduzeće Vendom iz Laktaša, specijalizirano u proizvodnji podzemnih kontejnera za otpad, uspješno je zakoračilo u proces digitalizacije poslovanja. Uvođenjem novih tehnologija nastoje riješiti izazove sa kojima se suočavaju u procesu praćenja proizvodnog procesa i kalkulaciji proizvoda, upravljanju skladištem kao i uvezanosti računovodstva i proizvodnje. Odgovor na izazove su pronašli u implementaciji ERP Pantheon sistema.

RJEŠENJE

gear-1gear-2a

Riječ je o integrisanom sistemu poslovnog planiranja resursa, koji u realnom vremenu prati poslovanje preduzeća i koristi jedinstvenu bazu podataka za sve aktivnosti. Đukanović naglašava kako su se za ovaj sistem opredijelili u cilju objedinjavanja svih funkcija i procesa u preduzeću te da omoguće nesmetan protok informacija između svih njegovih dijelova.

​„Na primjer, kalkulacija troškova po proizvodu je precizirala jedino upotrijebljeni materijal, dok su ostali relevantni unosi bili nepotpuni. Suočavali smo se i s problemom definisanja radnih uputa. To u praksi znači da nismo bili u poziciji precizno izračunati utrošak sredstava, definisati vrijeme potrebno za proizvodnju ni termin isporuke, a ove informacije su ključne pri ugovaranju poslova. To sada mijenjamo,“ objašnjava Sandra Đukanović, direktorica Vendoma. 

REZULTAT

Budući da se proces implementacije sistema odvija u fazama, u Vendomu očekuju da će biti finaliziran do kraja 2020. godine.

„Knjigovodstveni dio je u potpunosti funkcionalan. Pažnju smo sad usmjerili na prilagođavanje proizvodnog dijela i edukaciju zaposlenika, kojih je trenutno 114,“ ističe Đukanović.

U preduzeću vjeruju da će uspostava novog sistema planiranja resursa povećati produktivnost poslovanja i olakšati komunikaciju zaposlenih, dok će se korištenjem iste baze podataka eliminisati dupli unos podataka i skratiti vrijeme potrebno za obavljanje određenih poslova. Uporedo, planiraju i implementaciju novih projekata.

To se, prvenstveno, odnosi na nabavku i integrisanje petoosnog centra za mašinsku obradu kao i fokus na dualno obrazovanje u cilju kreiranja radne snage sa znanjima i vještinama koje su nam potrebne,“ kaže Đukanović.

Preduzeću Vendom, koje 99% proizvodnog asortimana izvozi i teži daljem širenju na tržištima Evropske unije i svijeta, digitalizacija poslovanja predstavlja faktor jačanja konkurentnosti.

PERSPEKTIVA

Proces digitalizacije doprinosi optimalnom korištenju raspoloživih resursa i značajnim uštedama, kao i rastu produktivnosti, što sve značajno utiče na jačanje konkurentske pozicije našeg preduzeća na zahtjevnim inostranim tržištima na koja izvozimo i kojima težimo,“ zaključila je Đukanović.

Naziv: Vendom d.o.o
Adresa: Veliko Blaško bb, 78250 Laktaši, BiH
Tel.: 0387 51 502 105
E-mail: office@vendomdoo.com
Web stranica: http://vendomdoo.com/​Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.