Planiranje resursa
dizajnirano po mjeri

IZAZOV

U preduzeću za proizvodnju električnih kabela Miviko iz Posušja stava su da je digitalizacija kontinuiran proces praćenja i usvajanja novih tehnoloških rješenja. Tako su stari ERP sustav planiranja resursa, koji je ubrzanim rastom preduzeća postao neadekvatan, zamijenili novim, u cijelosti dizajniranim po mjeri. Novi sustav pruža trenutni uvid u realno stanje poslovanja, operativne troškove i prostor za ljudsku grešku svodi na minimum i automatizuje kontakt sa klijentima.

RJEŠENJE

gear-1gear-2a

U pripremi za uvođenje novog ERP sustava, u Miviku su sve procese i radne zadatke ocijenili po utrošku vremena potrebnom za izvedbu odnosno broju ponavljanja, te sve vremenske zahtjevne i ponavljajuće automatizirali. Unatoč povećanju obima poslovanja, proces automatizacije je uspješno reducirao količinu operativnog rada.

Jedan od takvih primjera je priprema izvozne dokumentacije, kao iznimno značajnog zadatka za ovo izvozno-orijentirano preduzeće, koje trenutno upošljava 120 radnika.

„To je sada proces koji, uvezivanjem više modula ERP sustava, na jedan „klik“ popuni i pripremi za ispis svu izvoznu dokumentaciju. Ranije smo na ovaj zadatak trošili mnogo radnih sati po zaposleniku i praktički bili ograničeni u smislu broja izvoza na dan,“ objašnjava Josip Oreč, voditelj Odjela za informacione tehnologije preduzeća Miviko. 

REZULTAT

Uvođenje novog sustava je iziskivalo najveće izmjene u sektoru proizvodnje, gdje je bilo važno postići potpunu kontrolu bez izmjena u internoj organizaciji. To je i ostvareno. Cjelokupna proizvodnja se sada prati kroz ERP sustav koji evidentira svaki korak i operaciju. U tu svrhu, diljem proizvodnog pogona instalirane su stanice za unos podataka putem dodirnih ekrana, sa bar-kod skenerima i printerima za popratnu dokumentaciju.

Oreč objašnjava da uvid u zauzetost proizvodnih kapaciteta i automatska komunikacija između prodaje i proizvodnje omogućava lakše i brže planiranje proizvodnje.

„Nadalje, imamo uvid u dostupnost naručenih proizvoda i količine koje su spremne za isporuku, te uvid u naručene količine koje su trenutno u proizvodnji, sa prikazom očekivanog vremena izrade. Zahvaljujući tome, lakše i brže planiramo prodaju, jednostavnija je otprema robe, kao i komunikacija sa klijentima o nadolazećim isporukama i eventualnim promjenama,“ dodaje Oreč.

PERSPEKTIVA

U narednom periodu, planirana je optimizacija skladišnog prostora i utroška električne energije. „Planiramo i izradu SCADA sustava za nadzor, mjerenje i upravljanje proizvodnjom kao i povezivanje ERP sustava sa strojnom tehnikom, što će omogućiti automatski unos proizvedenih količina i ostalih parametara proizvodnje,“ zaključuje Oreč.

Naziv: MIVIKO d.o.o. 
Adresa: Rastovača bb, 88240 Posušje, BiH
Tel.: 0387 39/852-333
E-mail: miviko@miviko-cables.com
Web stranica: https://www.miviko-cables.com/​Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.