Optimizacija procesa
poslovanja putem
e-treninga

IZAZOV

Lignum d.o.o. jedna je od vodećih u proizvodnji pločastog namještaja na području Bosne i Hercegovine. Ali naravno to nismo postigli preko noći. Naš uspjeh je rezultat dugogodišnjeg truda, predanog i iskusnog tima zaposlenika, te hrabrosti karizmatičnog lidera na riskantne i strateške poteze koji su rezultirali u porastu poslovanja i izvan BiH, posebice u Njemačkoj i Hrvatskoj. 

Dakle, kako se je naša klijentela razvijala i potražnja je postajala sve veća, proizvodnja se je širila jednakom brzinom kako bismo zadovoljili naše klijente. Nakon nekog vremena, organizacijska mreža unutar poduzeća počela je pokazivati probleme, te se je tako i proizvodnja svakodnevno suočavala sa problemima koji su produživali naše vrijeme isporuke proizvoda. Dakle, vrlo brzo smo shvatili da naše probleme nećemo riješiti širenjem proizvodnje, nego optimizacijom onoga što imamo, kako bismo evaluirali naše trenutno stanje i našli rješenje kako poboljšati našu organizaciju i proizvodnju

RJEŠENJE

gear-1gear-2a

U današnje moderno doba digitalizacija je proces koji je apsolutno neophodan za uspješno poslovanje na bilo kojem tržištu. Kupci zahtjevaju drže isporuke i kvalitetnije proizvode zato što znaju da je to u današnje doba moguće isporučiti. Digitalitzacija je proces koji omogućava transparentnost, bolji i brži pregled procesa i organizacije, te jednostavniji nadzor i komunikaciju.

Nakon što smo ustanovili da je našem poduzeću potrebno osvježenje u obliku evaluacije cijelog poduzeća, od upravljanja do proizvodnje, shvatili smo da na tržištu postoje vrlo jednostavna rješenja za poboljšanje. Naravno, prvo rješenje o kojem smo razmišljali je bilo o širenju proizvodnje i kupnji novih strojeva, ali nakon malog istraživanja pronašli smo puno efikasnije rješenje u vidu obuke srednjeg menadžmenta za optimizaciju i organizaciju proizvodnje.

Sudjelovali smo E-trening prototipu, koji je pokrenut od strane Njemačke Razvojne Agencije GIZ uz potporu Europske Unije, te u suradnji sa poduzećem INNOTECH Holztechnologien GmbH iz Njemačke, koji su kreirali prvi E-trening u drvnoj industriji na području Balkana.

S obzirom da smo se odlučili uvesti Lignum u doba digitalizacije i pokrenuti razvoj našeg poduzeća kako bi pratili svjetsko tržište sa jednakim karakteristikama i mogućnostima, odlučili smo se prvenstveno posvetiti onome što trenutno imamo, te napraviti analizu stanja proizvodnje i organizacije, kako bismo optimizirali trenutno stanje i stvorili bolje uvjete za ulazak u proces digitalizacije.

REZULTAT

Kroz obuku „Optimizacija Proizvodnje i Logistika“ imali smo priliku učiti od nekih od najboljih stručnjaka na tržištu. Stekli smo znanja za moderno upravljanje i organizaciju cijelog poduzeća. Osim znanja koje smo stekli, kroz obuku smo odradili analizu stanja naše proizvodnje, te kreirali strategiju za reorganizaciju, optimizaciju i poboljšanje procesa unutar naše proizvodnje. Kroz cijeli proces imali smo na raspolaganju stručnjake koji su nas vodili kroz analizu i pomogli nam razviti idealna rješenja za naše stanje.

Kroz obuku „Optimizacija Proizvodnje i Logistika“ imali smo priliku učiti od nekih od najboljih stručnjaka na tržištu. Stekli smo znanja za moderno upravljanje i organizaciju cijelog poduzeća. Osim znanja koje smo stekli, kroz obuku smo odradili analizu stanja naše proizvodnje, te kreirali strategiju za reorganizaciju, optimizaciju i poboljšanje procesa unutar naše proizvodnje. Kroz cijeli proces imali smo na raspolaganju stručnjake koji su nas vodili kroz analizu i pomogli nam razviti idealna rješenja za naše stanje.

6 mjeseci nakon optmizacije naše proizvodnje rezultati poboljšanja nastavljaju rasti:

Vrijeme proizvodnje proizvoda skraćen za

5-10%

Kapacitet proizvodnje povećan za

25%

PERSPEKTIVA

U modernom svijetu na svjetskom tržištu digitalizacije je već sasvim normalan koncept. BiH još uvijek zaostaje za europskim tržištem, ali potencijal za rast definitivno postoji. Potražnja raste velikom brzinom, zato poduzeća trebaju rasti zajedno sa tržištem imajući na umu potrebe kupca – što danas u drvnoj industriji znači brža isporuka i bolja kvaliteta. Kako bi to postigli potrebno je pratiti ostala tržišta, te težiti za konstantnim unapređenjem. Danas, u BiH to znači Digitalizacija.

Dakle, digitalizacija ne znači samo uvođenje digitalnih uređaja koji će kontrolirati sve procese – ovo su rješenja za velike korporacije koje imaju velike budžete za uvođenje automatizacije i robotike, ali za nas proces digitalizacije prvenstveno znači digitalni pregled sustava i poboljšanje unutarnje komunikacije i prenosa informacija. Kako bi krenuli sa digitalnim rješenjima potrebo je prvo analizirati trenutno stanje i pronaći probleme koje nismo znali da imamo. Procesom optimizacije proizvodnje i organizacije stekli smo prvenstveno pregled našeg poduzeća na jednom mjestu. Jako je bitno znati šta imamo i kako funkcioniramo, te poboljšati iste prije nego krenemo sa digitalnim rješenjima.

Naziv: Lignum d.o.o. Mostar
Adresa: Bišće polje – Konjusi bb, 88000 Mostar, BiH
Tel.: 0387 36/350-304
E-mail: info@lignumcentar.com
Web stranica: http://lignumcentar.com/Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.