Trodnevni "Collaborathon" malih i srednjih preduzeća od 16. do 18. jula u Sarajevu

“Collaborathon”, trodnevni događaj koji će se održati u hotelu Pino Nature u Sarajevu od 16. do 18. jula, povezivat će mala i srednja preduzeća i IT kompanije, identificirajući potrebe, uviđajući prednosti i pronalazeći rješenje za određene probleme vezane za poslovanje.

“Znam da mi treba, ali ne znam tačno šta mi treba” rečenica je koja se često čuje u razgovoru s vlasnicima malih i srednjih preduzeća (MSP) svjesnih da svoje poslovanje trebaju digitalizirati, ali ne znaju ni odakle početi, ni šta im je tačno potrebno.

Međutim, događaj “Collaborathon” će ponuditi jedinstvenu priliku malim i srednjim preduzećima da poduzmu prve korake ka identificiranju ili čak pokretanju svog digitalnog poslovanja, dok će istovremeno ponuditi IT kompanijama priliku da primijene svoje ideje i rješenja zasnovana na stvarnim potrebama i zahtjevima tržišta.

“Dani digitalnih konsultacija su događaj koji traje tri dana, ali mi na njega gledamo kao na čitav proces, koji počinje čak i prije, budući da MSP pripremaju prezentaciju koju će predstaviti na početku događaja”, kaže Armin Talić, IT stručnjak, dodajući da “širina koncepta događaja – bilo da li se traži povratna informacija o digitalnoj ideji, određenim skupovima digitalnih vještina ili kompanija koja će pomoći malim i srednjim preduzećima da realiziraju svoje ideje – jeste ono što razlikuje ovaj događaj od ostalih, sličnih”.

Događaj je usredotočen na akciju, inovacije i obrazovanje, a može igrati važnu ulogu u podizanju vidljivosti digitalizacije i njegovanju kulture tehnoloških proizvoda.. MSP koja razmišljaju o digitaliziranju svog poslovanja su učinkovit dio šire strategije za razvoj i rast digitalnog ekosistema.

Događaju Dani digitalnih konsultacija podršku daje Projekat Inovacije i digitalizacije u malim i srednjim preduzećima u BiH, koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke Vlade u saradnji sa Udruženjem za digitalnu transformaciju u BiH (UDT BiH) i Bit Alliance.

Čitav događaj zasnovan je na stvarnim potrebama i rješenjima, posebno za mala i srednja preduzeća, koja će biti u poziciji ne samo da dobiju upute o tome kako napraviti kratku prezentaciju u vezi sa digitalizacijom njihovog poslovanja, već će raditi i sa mentorima na optimizaciji koncepta digitalizacije.

Na kraju događaja, nakon završetka prezentacija, predstavnici MSP-a imat će priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi tzv. B2B sastanaka, odnosno kroz “jedan na jedan” razgovore.

MSP, koja pružaju dva od tri radna mjesta u Evropi, smatraju se ne samo kičmom ekonomije, već i imovinom koja nudi stvarnu vrijednost u doslovno svakom sektoru ekonomije. Trenutno su MSP srž postignuća industrijske strategije EU. U BiH bi MSP trebala imati jednak položaj u ekonomskim strategijama, sa digitalizacijom i održivošću kao ključnim vrijednostima.

To je glavna ideja iza “Collaborathona”: ne samo uvođenje održivosti i digitalizacije u rad MSP, već i povezivanje struktura podrške unutar digitalnog ekosistema u BiH, tako da svako MSP ima interakciju sa lokalnim IT kompanijama.

Zainteresirani se mogu registrirati za učešće na događaju klikom na dugmeIzradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.