Studijska posjeta Inkubatoru PISMO u Novskoj

Digitalni inovacioni hubovi iz Bosne i Hercegovine su 15. i 16. decembra 2022.godine učestvovali u studijskoj posjeti Inkubatoru PISMO u Novskoj (Hrvatska) na temu “Gejmifikacija za razvoj”.

Za predstavnike DIH-ova IDEMO i Its4Health, organizovana je posjeta jedinstvenom i prvom hrvatskom gejming inkubatoru PISMO, koji je prije nekoliko dana zvanično postao i Evropski Digitalni inovacioni hub, te jedno od središta digitalizacije u Hrvatkoj. Ova specifična organizacija je poznata kao centar gejming industrije u Hrvatskoj i šire, te na preko 2.000m2 nudi urede i coworking prostor, konferencijske dvorane, video i glazbeni studio, virtual reality (VR) opremu, motion capture studio, studio za fotogrametriju, 3D printere i računalnu opremu za nove generacije profesionalaca za videoigre, te kontinuirano organizuje edukacije vezane za digitalne tehnologije, edukativno-informativne događaje. Osim toga, PISMO je u samo 6 godina postojanja izgradilo zapanjujuću saradnju sa privatnim i javnim sektorom, a posebno sa javnim edukativnim institucijama sa kojima se trenutno nude inovativni srednoškolski edukativni programi, a u planu je razvoj akademskih smjerova fokusiranih na gejming industriju.

Tokom 2 dana studijske posjete, predstavnicima BH DIH-ova prezentovan je koncept rada Inkubatora PISMO, dijapazon usluga koje se nude, infrastruktura i tehnologija koja je instalirana na lokaciji, dobre prakse koje primjenjuju te budući planovi razvoja, uključujući i projekat EDIH PISMO kojim će se u naredne 3 godine kreirati usluge digitalizacije iz područja umjetne inteligencije, Blockchaina, Internet of Things i gejmifikacije za širok dijapazon privrednih sektora. Posebna tema diskusije tokom posjete bila je primjena gejmifikacije u razvojnim aktivnostima.

BH DIH-ovi su takođe imali priliku da predstave svoje planove i aktivnosti, nakon čega su istraživane i mogućnosti međusobne saradnje, posebno u kontekstu prekogranične saradnja, EDIH aktivnosti Inkubatora PISMO te međusobnog prenosa znanja i tehnoloških inovacija.

Studijsku posjetu Inkubatoru PISMO omogućio je projekat “Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini“, kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Projekat sufinansira Evropska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije, što ih čini konkurentnim, vještijim, povoljnijim, i više ekološkim.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.