Sigurnost podataka - Iskustvo iz prakse

Stabilnost IT infrastrukture i sigurnost podataka su područja koja MSP u BiH često zanemaruju. U velikom broju slučajeva zanemarenost ova dva područja uzrokuju ozbiljne posljedice, od gubitka podataka do potpunog obustavljanja pojedinih poslovnih funkcija. U saradnji sa kompanijom PCX prenosimo vam iskustvo iz prakse koje će pomoći čitaocima u razumjevanju ove problematike.

Ovaj slučaj iz prakse se odnosi na građevinsku firmu koja je dugogodišnji klijent kompanije PCX. Područje saradnje između ove dvije firme je bilo ograničeno na održavanje mrežne infrastrukture. Tokom odvijanja radova na mrežnoj infrastrukturi, uposlenici PCX-a su uočili određene nedostatke o kojim su informisali upravu građevinske firme, te predložili određena rješenja. Proces stabilizacije IT infrastrukture i uspostavljanje sistema je započeo detaljnim opisom radnih procesa od strane klijenta i sastojao se iz 5 faza :

Nakon što su prethodno navedene faze uspješno implementirane, napravljen je plan redovnog nadzora i proaktivnog održavanja novouspostavljenog sistema.

Sigurnost podataka u svakoj kompaniji treba biti na prioritetnoj listi zadataka. U slučaju da vam je potrebna asistencija IT kompanije koja vam može pomoći da uspostavite sistem za sigurnost podataka možete registrovati vašu kompaniju na platformi b2bit.ba i objaviti svoj digitalni izazov – uspostavljanje sistema za zaštitu podataka. Kontaktiraće vas IT kompanije specijalizirane u ovoj oblasti a koje su registrovane na b2bit.ba.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.