Sigurnost i zaštita poslovnih podataka

Većina vlasnika malih i srednjih preduzeća smatra da njihovo poslovanje nije meta hakerskih napada, te ne smatraju da bi trebali preduzeti preventivne mjere. Upravo takvo razmišljanje dovodi do činjenice da je sve veći broj malih i srednjih preduzeća žrtva hakerskih napada.

Tokom pandemije COVID-19 broj ransomware (ucjenjivački software koji korisniku onemogućava pristup računarskim resursima) napada je dodatno porastao. Vanredna situacija je cyber kriminalcima dala jedinstvenu priliku da iskoriste prednost novog načina rada, rada od kuće ili drugih udaljenih lokacija koje su manje sigurne a u cilju krađe podataka odnosno zarade na prodaji istih.

Proaktivnost u zaštiti podataka i pravilna pripremljenost u slučaju nesreće, nisu samo preporučljivi, već su neophodni. Cilj ovog priručnika je podstaknuti i proširiti svijest o potrebnoj brizi o zaštiti podataka i sigurnosti unutar malih i srednjih preduzeća te vas informisati na koji način možete preventivno djelovati.

Preuzmite besplatno priručnik i saznajte:

  • Koja je cijena gubitka podataka?
  • Šta može uzrokovati gubitak podataka?
  • Kako se pripremiti i djelovati proaktivno?
  • Provjerite da li je vaše preduzeće preduzelo sve potrebne mjere?
  • Sigurnosne kopije (Backup) u cloud-u

Priručnik je dostupan na bosanskom i engleskom jeziku. Navedeni priručnik je jedan od dva priručnika namijenjena predstavnicima malih i srednjih preduzeća, koji su zainteresovani za unapređenje poslovanja primjenom digitalnih alata.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.