Prvi bh. digitalni inovacioni hub iz oblasti medicine i bio-tehnologija prepoznat kao partner u Evropskoj uniji

U utorak, 25. aprila, DIH-HERO konferencija u Barseloni, na kojoj su učestvovali predstavnici digitalnih inovacijskih hub-ova projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/ EU4DigitalSME, koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira GIZ, okupila je vodeće akademike, istraživače i predstavnike iz oblasti zdravstva iz cijele Europe kako bi se informirali i diskutirali, ali i povezali u oblasti robotike u zdravstvu.

U pet sesija, na panel diskusijama i prezentacijama, prisutni su se bavili temama kao što su načini podsticanja inovacija, evropski standardi i najbolje prakse za cetifikaciju, a nakon prezentacije projekata (pitches), predstavljene su uspješne priče i EU prakse iz oblasti robotike u zdravstvu, te njihova primjena.

Konferencija, fokusirana na digitalnu transformaciju i inovacije, a posebno usmjerena na robotiku u zdravstvu, održana je u World Trade Centru, a njen program obuhvatio je i pregled aktivnosti i projekata finansiranih od strane DIH-HERO-a, kao i informacije o trenutnim i budućim mogućnostima finansiranja i povratu novca u Evropi.

Pored toga, na konferenciji je predstavljena i vizija i buduće perspektive projekta DIH-HERO, koji postaje održiva mreža za rad u ekonomskom smislu. Predstavnici hub-ova projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH– Its4Health HUB-a i Digital Storm HUB-a iz Sarajeva, Idemo HUB-a iz Banja Luke i Industrial HUB-a iz Tuzle, kao i Donald Prohaska iz GIZ-a, zamjenik voditelja projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/EU4DigitalSME , učestvovali su u diskusiji o finansiranju DIH-HERO inicijative, te su se obratili prisutnima na kraju konferencije. Poseban utisak na Belmu Ramić-Brkić, dekanesu iz SSST-a koji vodi Its4Health HUB, ostavili su pristupi koji poboljšavaju brigu o pacijentima i inovativne tehnologije prikazane na konferenciji. 

Odlazak na konferenciju tri bosanskohercegovačka digitalna hub-a, finansirao je projekat, dok je Industrial hub, Tuzla, iskoristio vaučer za posjetu koji su obezbijedili organizatori. Projekat Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/ EU4DigitalSME da bi ojačao ekosistem za inovacije i digitalizaciju, nastavlja jačati i kapacitete digitalnih inovacijskih hub-ova kako bi mogli pružiti kvalitetne usluge malim i srednjim preduzećima.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.