Povezivanje bosanskohercegovačkog haba sa Pomurskim tehnološkim parkom iz Slovenije

U okviru EU4DigitalSME projekta, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira GIZ, delegacija digitalnog inovacijskog haba (DIH) IDEMO iz Banja Luke posjetila je Pomurski Tehnološki Park (PTP) u Murskoj Soboti u Sloveniji s ciljem povezivanja i saradnje.

Posjeta je trajala od 15. do 17.02.2023. godine, a rezultirala je formalizacijom odnosa između dva DIH-a, koja će biti ozvaničena potpisivanjem posebnog sporazuma o saradnji u kojem će PTP biti mentorska organizacija za DIH IDEMO.

Kao rezultat saradnje, DIH-ovi će ubuduće zajedno organizirati aktivnosti na polju podrške digitalizaciji malih i srednjih preduzeća (MSP), ali će i nastupati na odgovarajućim pozivima za prijavu projekata.

U okviru posjete delegacija je imala priliku upoznati se sa metodama i instrumentima rada sa MSP koje koristi PTP u oblastima pametne industrije i pristupa finansiranju projekata digitalizacije u proizvodnim preduzećima. Upriličene su i posjete preduzećima koja su digitalizovala određene radne procese uz pomoć PTP-a iz metalne industrije i poljoprivrede, a stanari PTP inkubatora su prezentovali inovativne proizvode koje nude za različite industrije.

Delegaciju digitalnog inovacijskog haba (DIH) IDEMO iz Banja Luke, činili su njeni članovi – predstavnici: Inovacijskog centra Banja Luka, Razvojne agencije Republike Srpske (RARS), Privredne komore Republike Srpske, Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka i Razvojne agencije EDA Banja Luka.

Uspostava i podrška razvoju usluga DIH-ova jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, a sve u cilju doprinosa izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH. Vrijednost projekta EU4DigitalSME je 6.1 miliona eura.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.