Održana radionica „Podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća“ u Tuzli

Tuzla je bila mjesto učenja uz radionicu „Podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća“, održanu 10.11.2022. godine u prostorijama digitalnog inovacijskog huba (DIH) „Industrial Hub“ u Njemačkom centru za robotiku (DKR – Deutsches Kompetenzzentrum für Robotik).

Kroz razmjenu iskustava i znanja istaknute su ključne koristi koje digitalna transformacija donosi malim i srednjim preduzećima. Otvoreno se razgovaralo o barijerama koje stoje na putu digitalizaciji poslovanja, te su zajednički ponuđene neke od načina za uklanjanje ovih prepreka. Na radionici je predstavljen koncept softverskih rješenja čijom se primjenom mogu smanjiti operativni troškovi, poboljšati poslovni procesi, produktivnost zaposlenih i efikasno upravljati resursima. Domaćini iz DKR-a održali su radionicu na temu „Creating new valleys with focus on deep tech” (Tuzla kao novi Deep Tech Valley) s ciljem promovisanja potreba kreiranja digitalnih inovacionih hubova i benefita istih za lokalni i regionalni industrijski ekosistem. Ova radionica je bila uvod i poziv za učestvovanje na Co-Creation Summitu u Minhenu od 23.- 24.11.2022., a učesnici događaja u Tuzli imati će pogodnosti za učešće na Summitu.

Radionica je bila prva u nizu sličnih edukativnih predavanja posvećenim digitalnoj transformaciji preduzeća u BiH, a naredne lokacije su Banja Luka, Mostar i Sarajevo. Digitalna transformacija je put kojim mala i srednja preduzeća, moraju krenuti kako bi se uspješno prilagodila promjenama koji se događaju u svim sektorima ekonomije, te pronašla nove poslovne prilike i izašla na nova tržišta. Svako preduzeće ima svoje specifičnosti i različite razvojne potrebe koje će se nužno odraziti na drugačiji pristup digitalnoj transformaciji i korištenju digitalnih rješenja specifičnih za određeni privredni sektor. Ono što im je zajedničko je potreba da se poveća primjena savremenih digitalnih tehnologija i novih digitalnih modela poslovanja, a ove radionice za cilj imaju upravo pomoć u ovom procesu.

Organizaciju „Podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća“ radionice omogućio je projekat “Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini“, finansiran od strane Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju Savezne Republike Njemačke a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Značajan doprinos i podršku u održavanju ove radionice je dalo Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Fondacija za inovacije, tehnologiju i transfer znanja i Njemački centar za robotiku (DKR).



Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.