Konferencija „Podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije u javnoj upravi“

U sarajevskoj Vijećnici 09.12.2022. održana je jednodnevna konferencija pod nazivom „Podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije javne uprave“, koju je organizovao Grad Sarajevo u suradnji sa Naučnoistraživačkim institutom Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vješačku inteligenciju.

Modernizacija javne uprave naglašena je kroz digitalnu agenda za Zapadni Balkan koja između ostalog definira i prednosti digitalne transformacije, kao što su brži ekonomski rast, više radnih mjesta i bolje usluge. Regionalna razmjena znanja i ideja, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona, od neprocjenjivog je značaja za dalji razvoj svake ekonomije, ali i regiona u cjelini.Cilj konferencije bila je razmjena regionalnih iskustava u pogledu digitalne transformacije javne uprave, ali i društva u cjelini.

Na konferenciji su se prisutnima obratili ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Aleksandra Nikolić, koja je u svom obraćanju naglasila da je krajnji trenutak da se vratimo u poziciju promišljanja o budućnosti naglašavajući značaj naučno-istraživačke djelatnosti kao katalizatora društvenog napretka.

Prisutnima se u ime Grada Sarajeva obratio do-gradonačelnik gosp. Haris Bašić koji je istakao posvećenost gradske uprave u digitalizaciji internih i eksternih procesa.

Pozvano predavanja na temu digitalizacije javne uprave održala je direktorica tima za reformu javne uprave i eUpravu u Uredu premijerke Republike Srbije. gđa. Marta Arsovska Tomovska. Digitalizacijom, kao jednim od prioriteta Vlade Republike Srbije, transformisan je način rada javne uprave i povećana je njena ekonomičnost, transparentnost i kvalitet rada. U svom obraćanju istakala je za digitalnu transformaciju javne uprave neophodno strateško opredjeljenje, digitalni lider, te značajna finansijska sredstva. No, iako je ulaganje na početku značajno, isplativnost je višestruka.

O istraživanju i inovacijama kao glavnim pokretačima promjena, EU inicijativama , kao i prilikama koje se pružaju zemljama Zapadnog Balkana, govorila je prof.dr. Sanja Damjanović. Ova naučnica više od dvadeset godina radi u renomiranim međunarodnim istraživačkim institutima, kao što su CERN Švircarska i GSI Njemačka, a koja je u periodu od 2016. do 2020. obnašala funkciju ministrice nauke u Vladi Crne Gore.

U svom obraćaju dr. Damjanović je istakla da nova naučna-istraživačka infrastruktura u vidu najsavremenijih računarskih sistema visokih performansi, ekspertskih sistema zasnovanih na algoritmima vještačke inteligencije dostupnih javnoj upravi, akademskoj zajednici, naučnoistraživačkim institucijama, naučno-tehnološkim parkovima i privredi neophodna je za revitalizaciju koncepta inovacija i implementacije rješenja. Osnivanje naučno-istraživačkih instituta, poput Instituta Verlab u Bosni i Hercegovini, prepoznat je kao dobra praksa u drugim državama.

Dr. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Naučnoistraživačkog instituta Verlab u svom obraćanju na konferenciji zaključila je da je za digitalnu transformaciju društva u cjelini potrebno strateško opredjeljenje, ali i značajnija podrška u razvoju kompetitivnog naučno-istraživačkog i inovatorskog ekosistema u Bosni i Hercegovini koji će osigurati međunarodnu prepoznatljivost, te kao takav poduprijeti proces digitalne transformacije u našoj državi.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.