HUB-ovi za digitalne inovacije

HUB-ovi (Čvorišta) za digitalne inovacije (eng. Digital Innovation HUB – u nastavku teksta DIH) su predviđeni da budu tačka u kojoj kompanije mogu dobiti pomoć za prevazilaženje izazova digitalizacije i na taj način postanu konkurentnije.

Pružanjem pristupa tehničkoj ekspertizi i mogućnosti za eksperimentisanje kao mogućnosti da “testiraju prije investiranja”, DIH pomažu kompanijama da unaprijede svoje poslovanje kroz unapređenje poslovnih procesa, proizvoda ili usluga kroz upotrebu digitalnih tehnologija.

DIH također pružaju inovativne usluge kao što je finansijsko savjetovanje, trening i razvoj vještina koje su neophodne za uspješnu digitalnu transformaciju. Ekološki problemi se takođe uzimaju u obzir u skladu sa potrošnjom energije i niskom emisijom ugljika (CO2).

U Bosni i Hercegovini postoji jedan potpuno operativan DIH a to je INTERA Tehnološki Park u Mostaru. Također, još 3 DIH su u pripremi: HUB 387 i LabHub u Sarajevu te ONEX u Banjaluci.

Podaci o DIH u Bosni i Hercegovini preuzeti sa: https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/en/digital-innovation-hubs-toolIzradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.