Forward konferencija 2022

Digitalne inovacije su put ka naprijed za kompanije u Bosni i Hercegovini, istaknuto je na Forward konferenciji u Banjoj Luci.

Konferencija Forward u organizaciji Inovacionog centra Banja Luka (ICBL) održana je 2. decembra 2022. godine. Konferencija je održana u prostorijama hotela Courtyard by Marriott u Banja Luci i okupila je brojne stručnjake i entuzijaste iz oblasti digitalizacije i tehnologije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Ovogodišnja Forward konferencija fokusirala se na regionalnu perspektivu digitalne ekonomije prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj Zapadnog Balkana. Fokus je bio na digitalnim inovacijama i kako one mogu pomoći u prilikama za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Posebno je istaknuta uloga centara za digitalne inovacije (DIH) kao instrumenta politike za jačanje napora u oblasti digitalizacije. Kroz panel diskusije, učesnici iz javnih i privatnih organizacija i malih i srednjih preduzeća podijelili su relevantna iskustva i naučene lekcije o zahtjevima i mogućnostima digitalizacije.

Gospodin Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka (ICBL) koji tradicionalno organizuje ovaj događaj, rekao je da ova konferencija u fokus stavlja regionalnu perspektivu digitalne ekonomije, prije svega zbog efekta koji ima na ekonomiju i činjenice da jača kompanije. Predstavnik Vlade Republike Srpske Denis Tokanović izjavio je da je Vlada obezbijedila značajnu finansijsku podršku procesu digitalizacije i da je od ključnog značaja izgradnja infrastrukture za razmjenu podataka.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici naučno-tehnoloških parkova, razvojnih agencija, DIH-ova i drugi akteri iz regiona i razgovarali o tome kako se mogu finansirati projekti i kompanije koji razvijaju nove proizvode i procese, posebno kroz različite projekte i partnerstva. Panelisti su također uporedili poslovne prakse iz EU i svijeta sa onima u Bosni i Hercegovini i dali sugestije domaćim kompanijama kako da se izdignu iznad prosjeka i poboljšaju svoje poslovanje.

Tri nedavno formirana centra za digitalne inovacije (DIH Idemo, DIH Digital Storm i DIH Its4Health) predstavila su se na ovom događaju u posebnom panelu za diskusiju.

Projekt menadžerica projekta “Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini” iz Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Eva Näher, također je govorila o važnosti projekta koji ima za cilj da podrži digitalizaciju malih i srednjih preduzeća u zemlji kroz čvorišta digitalnih inovacija. Projekat finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Nemačka, a sprovodi GIZ. Vrijedi napomenuti da je Inovacioni centar Banja Luka vodeći partner DIH IDEMO-a, jednog od DIH-ova koje podržava projekat.

Posjetitelji su imali priliku čuti i medijske profesionalce, projekt menadžere i stručnjake za odnose s javnošću, koji su podijelili svoje bogato iskustvo kada su u pitanju teme digitalizacije.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.