Digitalne tehnologije će unaprijediti proizvodne procese preduzeća u BiH

GIZ i OECD su na događaju “Jačanje inovacija i digitalizacije u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini predstavili ključne nalaze stanja i potreba preduzeća u procesu digitalizacije u BiH. Zaključeno je kako je potrebno jačanje sistema monitoringa i evaluacije preduzeća, unapređenje pristupa informacijama kroz online platforme, te stimulisanje servisa koja su posebno namijenjena za preduzeća, kako bi se osiguralo dobro okruženje za njihov rad.

Događaj „Jačanje inovacija i digitalizacije malih i srednjih preduzeća u BiH“ je održan kroz projekat EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira GIZ.

Nakon izlaganja analize, kreatori politika sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, članovi radne grupe za Zakon o malom poduzetništvu (SBA), stručnjaci OECD-a i GIZ-a, predstavnici Delegacije Evropske unije, Privredne komore i predstavnici privatnog sektora, diskutovali su o prioritetima BiH po pitanju daljeg razvoja usluga poslovne podrške u skladu sa potrebama preduzeća.

Eva Naeher, programska menadžerica GIZ-a je istakla da je anketa bila usmjerena na ispitivanje dostupnosti usluga digitalizacije za mala i srednja preduzeća, sa fokusom na dostupnost savjeta i podrške vezano za proces digitalizacije.

„Zaključili smo da je uspostavljen veoma dobar sistem za utvrđivanje kvaliteta usluga, ali što se tiče sofisticiranijih usluga kao što su obuke i savjetovanja utvrđen je prostor za poboljšanje, najviše kako bi se omogućio bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama širom vrijednosnih lanaca što će dovesti do veće produktivnosti preduzeća. Digitalne tehnologije će unaprijediti proizvodne procese a firme učiniti konkurentnijim“ kazala je Naeher.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.