Da li i kako nadzirati uposlene? Bossware.

Prvo pitanje koje se javlja prilikom razmišljanja o nadziranju uposlenika jeste ljudsko: da li ima potrebe? Odgovor na to pitanje će biti različito, a u zavisnosti iz kojeg ugla odgovarate na njega. Poslodavca ili radnika. Praksa je pokazala da često i poslodavci i radnici imaju isti odgovor na ovo pitanje. Drugo pitanje je zakonske prirode: Dokle poslodavac može ići u nadziranju rada svojih uposlenika a da ne prekrši postojeće zakone koji regulišu pitanje zaštite ličnih podataka? To opet zavisi od propisa u državi u kojoj kompanija posluje.

Mogućnosti koje pružaju danas dostupni alati za nadzor produktivnosti radnika su raznolike. Od onih najjednostavnijih koji prate produktivnost na način da bilježe vrijeme korištenja određenog računarskog programa do onih koji mogu snimati korisnika, pratiti tipkanje po tastaturi, nadzirati e-mail-ove, pratiti chat razgovore, aktivnosti na društvenim mrežama itd.

Svaki poslodavac na osnovu potreba koje ima određuje koje će segmente poslovanja nadzirati i na osnovu toga odabire programsko rješenje za nadzor zaposlenika. Prilikom odabira programskog rješenja i njegove implementacije u Bosni i Hercegovini potrebno je voditi računa o Zakonu o zaštiti ličnih podataka obzirom da, bar koliko je poznato autoru ovog članka, ni jedan nivo vlasti nema regulisanu ovu oblast posebnim propisima. Na primjer, u Europskoj uniji dozvoljen je monitoring zaposlenika ako za to postoji opravdan poslovni interes i ako se te radnje obavljaju u skladu sa Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Bossware – računarski program (eng. software) koji je instaliran na računarima zaposlenika, omogućava menadžerima da prate radno vrijeme zaposlenika, klikove mišem, prozore na ekranu i druge podatke.

U jednom privatnom razgovoru, osoba zadužena za ljudske resurse u BiH kompaniji iz metalne industrije je podijelila sa nama svoje iskustvo sa nadzorom produktivnosti uposlenika. U okviru procesa digitalizacije u ovoj kompaniji su uveli mjerenje produktivnosti svojih radnika u proizvodnji. U početku se javio jak otpor kod zaposlenih, međutim, jako brzo uposlenici su uvidjeli da je to jedan fer odnos i da mogu zaraditi veću platu ako budu produktivniji.

Mišljenja smo da nema jednostavnog odgovara na pitanje da li ima potrebe za nadzorom uposlenika. To zavisi od mnogo faktora koji su različiti od kompanije do kompanije.

Ukoliko vam je potrebno posebno prilagođeno rješenje za nadzor rada vaših uposlenika, registrujte se na b2bit ako već niste i objavite taj digitalni izazov. Sigurni smo da će neke od IT kompanija koje su registrovane na b2bit moći ponuditi prihvatljivo rješenje.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.