Bosanskohercegovački digitalni inovacioni hubovi na Evropskom forumu robotike

Uz podršku projekta EU4DigitalSME koji sufinanciraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH organizovana je posjeta predstavnika digitalnih inovacionih hubova (DIH) jednom od najznačajnijih događaja u svijetu robotike, Evropskom forumu robotike (ERF) koji se ove godine održao od 14.-16.03. u danskom Odenseu.

Delegaciju su činili predstavnici Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka ispred DIH-a „IDEMO“, istraživačko tehnološke organizacije FabLab Sarajevo ispred DIH-a „Digital Storm“ kao i dva državna instituta ispred DIH-a „its4Health“ a radi se o Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine i Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine. Na samom događaju koji je od domaćina proglašen najvećim do sada, sa oko 1000 učesnika, mogla su se steći znanja o primjeni robotike u raznim sferema života. Pored velikog broja firmi na događaju su bili prisutni i predstavnici projekata financiranih iz EU fondova kao što je DIH2 i DIH-Hero, što je za predstavnike bosansko-hercegovačkih DIH-ova bila prilika da uspostave kontakte u cilju eventualne buduće saradnje.

 

Povratne informacije od učesnika posjete su vrlo pozitivne, kao na primjer od predstavnika Instituta za mjeriteljstvo koji kaže da „primjena robota u medicini, ocjenjivanje usklađenosti (medicinski roboti + umjetna inteligencija) prema EU pravilima, uvođenje umjetne inteligencije u zakonodavni okvir EU, inspekcija vjetroelektrana upotrebom dronova, uspostavljanje medicinskih dijagnoza upotrebom autonomnih robota, nadzirano strojno učenje u medicini su samo neke oblasti gdje robotika uzima sve više maha.“

Predstavnik Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka je također imao izuzetno povoljne impresije: „Kao osoba koja je se bavi robotikom, posjeta evropskom forumu robotike ERF2023 za mene predstavlja veoma značajno i dragocjeno iskustvo. Susret sa ljudima koji predstavljaju ideje i rješenja primjene robotike u različitim oblastima predstavlja želju i inspiraciju svakog ko teži da postigne slične rezultate u robotici. ERF2023 predstavljao je događaj koji je pružio velike mogućnosti kao što su razmjene ideja, upoznavanje i razmatranje potencijalne buduće saradnje, sticanje novih znanja i vještina, te uvid u trenutno stanje i trendove razvoja u oblasti robotike na svjetskom nivou.“

Sljedeće godine se ERF 2024 premješta u Rimini (Italija) i svi već sa nestrpljenjem iščekuju kako će se robotika razviti u narednih godinu dana.

Projekat Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME sufinancira Evropska unija i SR Njemačka, a ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja poduzeća (MSP) kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacijske transformacije.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.