Automatizacija poslovnih procesa i robotizacija
u malim i srednjim preduzećima u BiH

“Očekuje se da će do 2022. godine, gotovo 4 miliona industrijskih robota raditi u tvornicama širom svijeta. Ti će roboti igrati vitalnu ulogu u automatizaciji proizvodnje kako bi se ubrzala post-koronska privreda. U isto vrijeme, roboti pokreću potražnju i za kvalifikovanom radnom snagom. Obrazovni se sistemi moraju efikasno prilagoditi ovom zahtjevu”.

Ova rečenica, preuzeta iz saopćenja Međunarodnog saveza robotike, iz avgusta ove godine, savršeno oslikava budućnost proizvodnih pogona i trendove u zapošljavanju.

Iako je neupitan značaj robotizacije za globalnu konkuretnost privrede naše zemlje, još uvijek ne postoje egzaktni podaci o trenutnom stepenu robotizacije u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Almina Mališevića iz Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, broj robota po broju zaposlenih u industriji je glavni parametar robotizacije industrija u svijetu.

“Iako ne postoje zvanični podaci o broju robota u kompanijama u Federaciji, može se kazati da BiH spada u grupu zemalja sa niskim stepenom robotizacije”, smatra on.

U svakom slučaju, digitalna transformacija i robotizacija su svakodnevica svih aktera u biznisu, a pogotovo naše izvozno orijentisane privrede. Jedini izbor koji stoji pred nama je da li ćemo da budemo u toku sa vremenom, pratimo i reagujemo na ono što se dešava u zemljama okruženja i šire, umjesto igranja uloge pasivnog posmatrača u svijetu koji se mijenja.

U cilju jačanja svijesti o mogućnostima koje sa sobom nosi digitalna transformacija i robotizacija u MSP, ali i stavljanja raspoloživih resursa u funkciju domaće privrede, DKR Njemački centar za robotiku Tuzla organizovao je pet webinara u na temu “Industrijska robotika i automatizacija”, tokom juna, jula i avgusta ove godine.

Ova aktivnost je bila dio kampanje „COVID-19 Response“ te je podržana od projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH koji u ime njemačke vlade implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Ukupno je 100 učesnika uzelo učešće u ovim digitalnim događajima.

Webinare su vodili iskusni eksperti u oblasti automatizacije i robotizacije iz BiH i regiona:

  • Amir Sabirović, konsultant za subvencije i inovacije u IT sektoru u firmi Berenschot u Nizozemskoj, sa višegodišnjim iskustvom u podršci kompanijama na njihovom putu digitalne transformacije, a posebno kod razvoja strategija i novih poslovnih modela utemeljenih na podacima (Big Data) i umjetnoj inteligenciji (AI).
  • Maja Hadžiselimović, inženjerka mehatronike zaposlena u MRK-Systeme GmbH i German Bionics System GmbH i članica euRobotics Upravnog odbora, te nacionalna koordinatorica za Evropsku Sedmicu robotike i Project Officer IT Girls inicijative.
  • Semir Herić, inžinjer elektrotehnike, zaposlen u Piagroup Austrija, sa iskustvom rada na Američkom koledžu za Bliski istok u Kuvajtu, koji iza sebe ima dragocjeno dugogodišnje iskustvo rada u bh.kompanijama na procesima održavanja i razvoja sistema za automatizaciju.
  • dr. Edin Gaštan, inžinjer mašinstva i direktor Elsta Mosdorfer Bosnia doo, koji je doktorsku tezu odbranio na Univerzitetu Leibniz u Hanoveru, a iskustvo u industriji stekao radeći kao savjetnik menadžmenta u Graewe GmbH, te kao tehnički direktor u Prevent doo
  • Franc Žaberl, tehnički direktor FANUC za Adria regiju, koji je na praktičnim primjerima prezentovao osobine i karakteristike FANUC robota, te uspješne priče koje su nastale modernizacijom industrijskih sistema uvođenjem robota u proizvodne procese

Kroz 5 tematskh cjelina, te uz dijeljenje ličnih iskustava i znanja, predavači su predstavili šta Industrija 4.0 zapravo znači, prednosti industrijske robotike i automatizacije, te ekonomsku opravdanost i dugoročnu isplativost prelaska na digitalizovani način rada, uz prezentaciju širokog spektra mogućnosti primjene industrijskih robota, od prehrambene i farmaceutske do automobilske industrije.

Svi webinari su snimljeni i moguće ih je ponovo pogledati na YouTube kanalu DKR Njemačkog centra za robotiku Tuzla.

Programming of industrial robots and consultation in the process of modernisation of regional industries.


Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.