Web shop - rješenje za trgovinu u uslovima pandemije

Kako koristititi digitalne tehnologije u poslovanju u uslovima epidemije? II dio

Ograničenje kretanja i zabrana rada određenih trgovina tokom trajanja globalne pandemije Covid-19 uzrokovale su zastoj u radu mnogih kompanija čije su prodavnice bile zatvorene. Jedino moguće rješenje koje se nameće samo od sebe jeste prelazak na e-commerce, prodaju putem interneta.

Određen broj kompanija je to i uradio. U nastavku teksta obrazložićemo sistem e-trgovine. Sam proces e-trgovine podrazumjeva postojanje web prodavnice (webshop) i organiziranog sistema isporuke robe do krajnjeg kupca. Pojednostavljeni prikaz funkcionisanja e-trgovine:

1. NARUDŽBA PROIZVODA

Kupac putem web shop-a naručuje proizvode, vrši plaćanje ili odabire plaćanje prilikom isporuke. Narudžba je u najvećem broju slučajeva izazvana aktivnostima digitalnog marketinga nakon ili prije kupčeve spoznaje potrebe za proizvodom.

2. OBRADA NARUDŽBE

Prodavac obrađuje narudžbu i priprema proizvode za isporuku. Uz proizvode dostavlja i račun i eventualno neki drugi dokumenat (npr. garanciju). Nakon što prodavac obradi narudžbu, upakovani proizvodi su spremni za isporuku.

3. ISPORUKA

Prodavac vrši isporuku putem svog odjela za isporuke ili eksternog servisa neke druge kompanije. Vrijeme isporuke je jako bitno u e-trgovini i zbog toga treba voditi računa o pridržavanju deklarisanog vremena isporuke koje ste objavili na svom web shop-u.

4. POSTPRODAJNE AKTIVNOSTI

Nakon kupovine kupac je stekao određeno iskustvo i definisao stepen zadovoljstva obavljenom kupovinom. On će u velikom broju slučajeva izraziti svoje mišljenje digitalnim putem. Iz tog razloga prodavac mora učiniti sve što je u njegovoj moći da to mišljenje bude pozitivno. Veliki broj istraživanja je pokazao da ljudi prije online kupovine čitaju mišljenja drugih koji su imali iskustva sa određenim prodavcem.

Često se postavlja pitanje kako do odgovarajućeg web shop-a. Na platformi b2bit.ba su registrirane bosanskohercegovačke IT kompanije koje, između ostalih, nude i e-commerce rješenja. U slučaju da smatrate da vam je potreban web shop registrujte se na b2bit.ba i objavite izazov sa opisom željenjog web shop-a. Kako se registrovati na b2bit.ba možete pogledati u videu sa desne strane.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.