Thermoflux: Napredak i konkurentnost uz digitalni inovacijski hub Digital Storm

Prije deset godina, kompanija Thermoflux iz Jajca, započela je svoju digitalnu transformaciju uvođenjem programa Pantheon, mrežnih uređaja i novih serveraOd tada, kompanija se rapidno razvija i napreduje kroz digitalizaciju, a broj uposlenika porastao je od 4 do 400. Jedan od njih je Dino Muslagić, koji se odmah nakon završetka studija, bez iskustva u radu, zaposlio na poziciju informatičara.

Prihvatajući nove zadatke i izazove, u okruženju mladih i perspektivnih ljudi, Dino je dobio priliku da kao član tima, prvi put razvija aplikaciju i sarađuje sa digitalnim inovacijskim hub-om Digital Storm.

„Na fakultetu sam čuo za taj pojam „digitalni inovacijski hub“, međutim, prvi put sam se s njim susreo ovdje u ovoj kompaniji kada smo krenuli sa kreacijom aplikacije. Dakle, Digital Storm je bio moj prvi susret s tim“, rekao je Dino i naglasio koliko je značajno ovo iskustvo bilo za njega: „Zapravo je ovo bio moj prvi susret i sa kreiranjem aplikacije poslije završetka studija i zapošljavanja ovdje. Jedino što bi mogao pomislito još da radim, je da sam pravim aplikaciju, pored toga što sam skupa s nekim ljudima razvijao istu. Ovo je jedno odlično prvo znanje za usvojiti“.

Digitalni inovacijski hub Digital Storm, koji je radio na razvoju aplikacije sa Thermoflux-om, jedan od četiri digitalna inovacijska hub-a čiju uspostavu i razvoj je podržao projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4Digital SME“.  Smješten u Sarajevu, Digital Storm okuplja stručnjake, profesore, doktore nauka, inžinjere i finansijske stručnjake kako bi podržali mala i srednja preduzeća kroz digitalizaciju i inovacije.

Prelazak na digitalnu obradu podataka

Aplikacija Thermoflux, razvijena u saradnji sa Digital Storm-omje omogućila uklanjanje papirologije i vođenje evidencije o servisima, a prelazom na digitalnu obradu podataka olakšano je pretraživanje:

„Rezultat te saradnje bila je sama servisna aplikacija Thermoflux koju smo razvili skupa s njima i tom aplikacijom zapravo ubrzali proces instaliranja kotlova i kamina, te njihovih servisa, evidencije o tome gdje su instalirani, tko ih je kupio, apsolutno sve informacije skupa s povratnom informacijom koja je nama i prijeko potrebna,“ ispričao je Muslagić koji je rekao da je proces razvoja aplikacije trajao nekoliko mjeseci, a da je bio jednostavan i lak jer su u Digital Storm-u, surađivali sa svojim istomišljenicima.

“Apsolutno bih drugim kompanijama preporučio suradnju s digitalnim inovacijskim hub-om iz raznih razloga, neki glavni od tih su ubrzanje proizvodnje ako se bave proizvodnjom, smanjenje troškova, smanjenje grešaka; apsolutno nema nikakve stvari koja može loše doprinijeti osim napretka,” naglasio je Muslagić.

Priliku da surađuje sa ovakvim timom i radi na razvoju aplikacije, dobio je i mladi Karlo Lacić, referent servisa i tehničke podrške. Njegova uloga je bila uvidjeti sve nedostatke u aplikaciji i ispraviti ih u saradnji sa Digital Storm-om. Lacić je ispričao kako su se u potrazi za partnerom za izradu aplikacije javljali i drugim kompanijama:

„Digital Storm nam je na najlakši, najpraktičniji način prezentirao način rada njihove aplikacije, te nije bilo poteškoća da donesemo odluku,“ naglasio je Lacić izrazivši zadovoljstvo saradnjom:

„Moje iskustvo sa Digital Storm-om je bilo odlično, uvijek su bili tu, odgovarali u kratkom vremenskom roku, riješavali sve probleme koji su nam stvarali poteškoće u daljnem razvoju aplikacije“.

Surađujući sa Digital Storm-om, preduzeća ubrzavaju proizvodnju, smanjuju troškove i greške ili pronalaze evropske fondove. Uspostavljeni digitalni inovacijski hub-ovi u Bosni i Hercegovini, nastavljaju provoditi digitalizaciju i inovacijske transfromacije u malim i srednjim preduzećima i na taj način činiti ih konkurentnijim po pitanju poslovne proizvodnje, proizvoda i usluga.

Projekat “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Njemačke vlade (BMZ). Cilj projekta je razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju poslovanja. Projekat sufinansira Evropska unija u okviru projekta EU4DigitalSME.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.