Prvi Forum Digitalnih Inovacijskih Hubova posvećen digitalizaciji malih i srednjih preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini

Prvi Forum Digitalnih Inovacijskih Hubova (1. DIH Forum – SME Digitalization), posvećen digitalizaciji malih i srednjih preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini, održat će se u Sarajevu 3. juna. 2023. godine u prostorijama Meeting Point-a. DIH Forum 2023, koji organizira Fab Lab Sarajevo u koordinaciji sa kompanija QSS i Digital Storm, a podržava projekat “Inovacija i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME”, će pružiti poduzetnicima jedinstvenu priliku da saznaju najnovije trendove o digitalnim inovacijama i steknu uvid u ključne aspekte digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća.

Forum ima za cilj pružiti MSP-ovima uvide i najbolje prakse o digitalnoj transformaciji, istražujući kako tehnologija temeljito mijenja način na koji preduzeća stupaju u interakciju s kupcima i stvaraju nove mogućnosti za prihode, kao i pristup sredstvima za digitalizaciju. 

Forum će otvoriti Stefano Ellero, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiHEdin Škaljić, osnivač i poduzetnik DIH-a „Digital Storm“ i Gian Mario Maggio, izvršni direktor EIT Manufacturing. Nakon otvorenja će uslijediti prezentacija robota, predavanja i predstavljanje konkretnih mogućnosti finansiranja poput Šeme vaučera za mala i srednja preduzeća u okviru  projekta “Inovacija i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ , kao i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će pomoći MSP-ovima da ostvare svoje digitalne ciljeve i razviju konkurentsku prednost.

Prisutnima će se, ispred GIZ-a, obratiti Eva Näher, menadžerica projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“, a na panel diskusiji će učestvovati bosanskohercegovački DIH-ovi podržani u okviru projekta. Svoje inovativne ideje, DIH-ovi će prezentirati na štandovima na „Maker Fair“ eventu koji će, paralelno, biti održan na Skenderiji.

Još jedna panel diskusija bit će posvećena najboljim modelima prakse za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća, a panelisti, predstavnici evropskih DIH-ova: PTP EDIH – Pomurski tehnološki park, DIZ EDIH – Digital Innovation Zone, FIT EDIH – Future of Innovation Zone, koji su ujedno i mentorski DIH-ovi za bosasnskohercegovačke DIH-ove „IDEMO“, “Its4Health” i “Digital Storm”, govorit će o najboljim modelima u Evropskoj uniji. Nakon panel diskusija uslijedit će Q&A sesija i razmjena B2B mreže.

Uz izuzetne govornike, DIH Forum 2023 će pružiti mogućnost umrežavanja i razmjene iskustava među poduzetnicima. Ovo je idealna prilika za sticanje dragocjenih informacija o najnovijim trendovima i tehnologijama koje će podržati rast i razvoj poslovanja u digitalnom okruženju.

DIH Forum 2023 podržava projekat “Inovacija i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Njemačke vlade (BMZ). Cilj projekta je razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju poslovanja. Projekat sufinansira Evropska unija (EU) u okviru projekta EU4DigitalSME.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.