Obuka za mala i srednja preduzeća: Digitalna transformacija je neizostavan dio strateškog planiranja

Protekle sedmice, u okviru projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/ EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke, održan je trening na kojem su polaznici i polaznice upoznati sa osnovama strateškog planiranja za mala i srednja poduzeća, uključujući elemente i proces izrade analize vlastitih resursa i sposobnosti, te vanjskog poslovnog okruženja i konkurencije.

Treningu pod nazivom „Strateško planiranje: Analiza resursa, poslovnog okruženja i konkurencije“, na kojem su učesnici kroz praktičan rad stekli znanja koja mogu direktno primjeniti u procesima digitalne transformacije svojih kompanija, prisustvovalo je 15 učesnika iz 12 kompanija, 2 konsultantske kuće, kao i jedan predstavnik javne uprave.

Velika većina polaznika složila se da je obuka bila izuzetno korisna, te da im je učešće u treningu unaprijedilo prethodno znanje o digitalizaciji, odnosno da su odabrane teme relevantne za njihovo poslovanje, a sadržaji obuke primjenjivi u praksi.

Iako svaka grana privrede ima svoje specifičnosti i različite razvojne potrebe koje će se nužno odraziti na drugačiji pristup strateškom planiranju i digitalnoj transformaciji koja je njegov neizostavni dio, u svim granama privrede – mala i srednja preduzeća imaju potrebu da upoznaju poslovno okruženje i konkurente, ali i da efikasnije upravljaju resursima preduzeća. Na osnovu analiza baziranih na pouzdanim podacima prikupljenim u realnom vremenu, menadžment će biti u mogućnosti da donosi strateške odluke o pravcima razvoja kompanije – jedan je od zaključaka obuke.

Naredna obuka za mala i srednja preduzeća pod nazivom „Poslovno planiranje – digitalna mapa puta“ održat će se 22.05.2023. godine, a vrijeme i mjesto bit će naknadno objavljeno.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.