Nove perspektive za digitalnu transformaciju: Studijska posjeta Hrvatskoj otkriva primjere dobre prakse za mala i srednja preduzeća

Uz podršku projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, organizirana je studijska posjeta na temu podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća. Predstavnici digitalnih inovacionih hubova (DIH), vlasti, razvojnih agencija i asocijacija iz Bosne i Hercegovine, od 15. do 17.5.2023. godine, boravili su u Hrvatskoj kako bi kroz sagledavanje primjera dobre prakse razmijenili iskustva.

U sklopu ove posjete koju su pripremili eksperti konsultantske kuće Luvent Consulting GmbH da bi omogućili razmjenu iskustava između hrvatskih i bosanskohercegovačkih subjekata poslovne podrške, delegacija je prvi dan posjetila:

  • BICRO BIOcentar, jedinstveni inkubator koji je osmišljen da potakne razvoj biotehnologije u Hrvatskoj,
  • ZICER – Zagrebački inovacioni centar koji je jedan od najstarijih poduzetničkih centara u regiji, a u sklopu njega centar Plavi ured koji poduzetnicima iz cijele Hrvatske nudi edukacije, savjetovanja, mogućnosti sufinanciranja i umrežavanja.

“Upoznavanje sa dobrim praksama u regionu je prvi korak ka unapređenju inovacijskog ekosistema u BiH. Tokom ove studijske posjete imali smo priliku upoznati se sa različitim akterima (inovacionim centrima, inkubatorima, razvojnim agencijama i kompanijama), te sa njihovim razvojnim putem, a koji nas u Bosni i Hercegovini tek očekuje. `Bit Alijansi`, kao asocijaciji vodećih IT kompanija u BiH, jedan od strateških ciljeva predstavlja digitalizacija društva, te su posebno u tom kontekstu iskustva stečena ovom studijskom posjetom izuzetno vrijedna i korisna,” istaknula je Kristina Erak iz „Bit Alijanse“.

Drugi dan posjete, delegacija koju su činili predstavnici i predstavnice tri DIH-a podržana u okviru projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ (DIH „IDEMO“ iz Banja Luke i DIH-ovi „Digital Storm“ i „its4Health“ iz Sarajeva), predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Federacije BiH, Razvojne agencija ZEDA iz Zenice kao i asocijacije najvećih IT kompanija iz Bosne i Hercegovine („Bit Alijansa“, posjetili su:

„DIH Digital Storm sa svoja tri predstavnika je učestvovao u studijskoj posjeti u Hrvatskoj. Tim je tokom posjete upoznat sa hrvatskim inovacijiskim ekosistemom, te kroz radne sastanke sa predstavnicima tehnološko-inovacijiskih firmi, inovacijskih centara i inkubatora stekao bitna saznanja o strukturi i setup-u organizacija iz okruženja koje su prošle put implementacije mnogobrojnih projekata sinansiranih iz pred-pristupnih EU fondova, kao i njihovih transfera na EU tržište kao punopravne članice.

Proširenje nove partnerske mreže i ojačanje postojeće jedan je od najbitnijih rezultata ove, dobro organizirane posjete“, istaknuo je Mirza Suljagić iz „Digital Storm“ hub-a. 

Na samom kraju studijskog putovanja učesnici su imali priliku da posjete i Sobočan d.o.o. kompaniju koja proizvodi prodajno-poslovni namještaj visokog kvaliteta, a koja je uspjela da zatvori čitav lanac vrijednosti od ideje i dizajna, do isporuke gotovog namještaja i post-prodajne podrške.

Posjetom pomenutim lokacijama, bosanskohercegovačka delegacija jačala je svoje kapacitete, a nakon studijske posjete, predviđen je i prenos zapažanja kroz konkretno dogovorene aktivnosti, o čemu govore impresije delegacije.

 „Zahvaljujući posjeti, imali smo priliku steći nova znanja i usvojiti najbolje prakse kroz konkretne primjere ustrojstva, organizacije i samog rada inovacijskih centara, ali i uspješnih kompanija sa tog područja. Po povratku i kroz svakodnevne radne aktivnosti stečena znanja ćemo prenositi svim kroz posao dostupnim kompanijama, ali i kolegama iz Vanjskotrgovinske komore BiH,“ naglasio je Boris Marković, predstavnik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Predstavnik zeničke razvojne agencije ZEDA, Senad Pašalić, rekao je da su na ovaj način prisutni „Imali priliku uporediti šta slične organizacije u okruženju, u ovom slučaju Hrvatske, rade i nude budućim, ali i postojećim poduzetnicima u smislu podrške i razvoja njihovih ideja ili biznisa. Stvari koje i sami radimo ovim putem smo samo potvrdili, a neki detalji mogu se iskoristiti da se unaprijede usluge prema MSP.”

Novi tehnološki razvoj podrazumijeva uvođenje digitalizacije i inovacija, kao ključni preduslov za bolju konkurentnost, te razvoj malih i srednjih preduzeća. Na tom putu transformacije, malim i srednjim preduzećima je potrebna sva moguća podrška organizacija koje pružaju poslovnu podršku u BiH. Projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ nastavit će organizirati studijske posjete, a početkom 2024. godine bit će upriličena još jedna posjeta ovakvog karaktera.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.