GS1 podržava automatizaciju i standardizaciju procesa u lancu snabdijevanja

Evropski trendovi kao što su elektronski potpis, e-Račun i elektronska razmjena dokumenata, potiču mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini na digitalnu transformaciju. Prepoznavajući značaj ove teme, „Sedma godišnja konferencija GS1 BiH“, koju je podržao projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“,  koji sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a implementira GIZ, okupila je više od 150 učesnika u lancu snabdijevanja.

Predstavnici proizvođača, distributera, trgovaca i drugi prisutni su, kroz inovativna predavanja i sadržajne panel diskusije, upoznati sa najnovijim trendovima i prilikama u industriji. Centralne teme konferencije pod nazivom „50 years of transforming tomorrow“  bile su usmjerene na elektronsko poslovanje, zaštitu potrošača i prelazak na 2D barkod.

U uvodnom obraćanju, Adi Turković, direktor GS1 (The Global Language of Business) govorio je o važnosti upotrebe barkoda i napomenuo da se obilježava 50 godina od njegovog uvođenja:

„Već smo zakoračili u narednih 50 godina transformacije budućnosti. Podsjećamo da je  2021. godine pokrenut proces migracije na 2D barkod, a 2027. godine taj proces bi trebao biti završen. Ono što je pred nama je cirkularna ekonomija i provedba zelene agende. U tim procesima potrebno je sve digitalizirati, radi lakše razmjene podataka, a da biste ih razmjenjivali, podatke morate struktuirati. GS1 vam kroz svoje standarde nudi pomoć da podatke standardizirate, unificirate kako biste ih mogli koristiti, razmjenjivati.  GS1 zna kako ispuniti zadatke čije se ispunjavanje od nas očekuje u provedbi Zelene agende“, naglasio je Turković.

Alisa Hodžić, specijalista za razvoj sistema upravljanja u kompaniji BH Telecom istaknula je značaj digitalizacije poslovnih procesa te predstavila pilot projekt eRačun na čijoj realizaciji radi ova kompanija. Naglasila je da su prednosti uvođenja eRačuna automatizirani unos računa, brža obrada ulaznih računa, smanjeni troškovi isporuke i obrade računa, brz i jednostavan pristup zaprimljenim i arhiviranim računima, korištenje eRačuna bilo gdje u svijetu, kao i činjenicu da se eRačun može proširivati za specifične poslovne sektore. 

Primjeri iz prakse, iz kompanija HOLDINA, ZZI, Penny Plus, prisutnima su pokazali prednosti primjene elekronske razmjene podataka i uvođenja digitalnih procedura. Raisa Ratković, izvršna direktorice za finansije u kompaniji HOLDINA, prikazala je direktne benefite za preduzeća: 

„Primjenom EDI dobijate jednostavniju i bržu poslovnu komunikaciju, brzinu i kvalitet slanja, sigurnost dostave, smanjenje dokumentacije u papirima, pratite nove trendove. Poslovni procesi su vam efikasniji, štedite novac i vrijeme, smanjujete mogućnost ljudske greške, omogućena vam je veća agilnost u poslovanju sa poslovnim partnerima, a smanjenom upotrebom papira značajno doprinosimo zaštiti čovjekove okoline“, naglasila je Ratković. 

Panel diskusija „eRačun u Bosni i Hercegovini“ pokazala je da proces digitalizacije pomaže da se pojednostave procedure i unaprijedi poslovanje, a prisutnima su se obratili Andra Schlossarek, korporativna direktorica za data menadžment u jednom od najvećih njemačkih trgovačkih lanaca METRO; Saša Marić, ombudsman za zaštitu prava potrošača; prof.dr. Melika Husić Mehmedović; Esma Sarajlić Mebarki, menadžerica u Valiconu; Jasmin Marić, menadžer za razvoj poslovanja u OLX Group; te Irma Zolj Džeko, asortiman i shop menadžerica u dm-drogerie market.

Kroz panel diskusiju „Zakon o trgovini u BiH“ najavljeno je donošenje novog zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH, koji prvi put pominje elektronsko trgovanje te prava i obaveze učesnika u ovom procesu, dok su u okviru dijela Konferencije posvećenog  procesu migracije na 2D kodove, predstavljene neke od beskonačnih mogućnosti QR koda.

I nakon Konferencije, čiji je zaključak da proces digitalizacije neće biti završen dok se ne uspostavi poslovanje bez papira, GS1 Bosne i Hercegovine, nastavit će podržavati kompanije i preduzeća uključene u proizvodnju, transport i trgovinu robama kako bi automatizovali i standardizovali svoje procese u lancu snabdijevanja koristeći zajednički jezik GS1 globalnih standarda.Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.