Digitalni inovacionih hub-ovi iz Bosne i Hercegovine posjetili vodeći svjetski sajam pametne automatike i robotike – Automatika 2023

Uz podršku projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, organizirana je posjeta BH digitalnih inovacionih hubova jednom od najvećih svjetskih sajmova iz oblasti automatike i robotike koji se održava u Minhenu (Njemačka), pod nazivom „Automatika“.

Automatika je sajam koji se organizuje svake dvije godine a idealan je kao mjesto susreta za konstruktivnu i vizionarsku razmjenu između predstavnika industrije, istraživača i javnog sektora. Događaj koji okuplja oko 45.000 posjetilaca omogućuje svim učesnicima uvid u najveći svjetski asortiman industrijske i servisne robotike, rješenja za industrijsku montažu, sisteme mašinskog vida i komponente u svim tim oblastima. Inovacije, znanja i trendovi koji se na ovom događaju praktično predstavljaju u najvećoj mjeri služe da predstave mogućnost proizvodnje proizvoda višeg kvaliteta sa još većom efikasnošću.

Automatika je ove godine organizovana od 26. do 30 juna, a osim automatike i robotike, događaj je poslužio i kao domaćinska platforma za 2 dodatna događaja: Laser – Svijet fotonike i Svijet kvantum tehnologije. Osim izložbenog dijela, tokom događaja održan je i niz zanimljivih predavanja na teme digitalizacije i umjetne inteligencije, poslova u budućnosti te proizvodnje na održiv način. 

Tokom posjete sajmu, predstavnici digitalnih inovacionih hubova Digital Storm iz Sarajeva te Industrial HUB iz Tuzle, održali su niz sastanaka sa tekućim i potencijalnim partnerima iz industrije, istraživačkog sektora i naučnih zajednica iz EU. Posebno se ističe posjeta BH predstavnika Strascheg centru za preduzetništvo (SCE – Strascheg Center for Entrepreneurship) tokom koje je održana radionica sa predstavnicima ovog centra i EIT Manufacture Central hub-a na temu potencijalnih oblika i načina saradnje u budućnosti.

Projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ nastavit će organizirati ovakve posjete i aktivnosti za digitalne inovacione hubove i u budućnosti, a poseban akcenat kod ovih aktivnosti će uvijek biti umrežavanje sa relevantnim partnerima u EU te uspostava svih oblika međusobne saradnje. Izradu web stranice je podržalo Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.