Digitalni Inovacijski Hubovi su budućnost: Potrebni su nam izvoz i pobjeda u gostima, ali ne izvoz balvana

Digitalni Inovacijski Hubovi su budućnost: Potrebni su nam izvoz i pobjeda u gostima, ali ne izvoz balvana

Uspostava i podrška razvoju usluga digitalnih inovacijskih hubova jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, s ciljem doprinosa izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini.

Podržani hubovi će osiguravati suvremenu platformu za podršku malim i srednjim poduzećima u poboljšanju poslovnih procesa, kao i njihove, te strukture krajnjeg proizvoda. Širokim spektrom usluga u vidu primijenjenih i specifičnih digitalnih rješenja, hubovi će uskro postati most između digitalnih inovacija i poslovnog sektora.

Oni koji funkcioniraju kao partnerstva pod vodstvom jedne od institucija su LabHub – Sarajevo pod vodstvom Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST), IDEMO HUB – Banja Luka pod vodstvom Inovacijskog centra Banja Luka, Digital Storm HUB – Sarajevo pod vodstvom kompanije QSS i Industrial HUB – Tuzla pod vodstvom kompanije Industrial Automation.

– Jako je važna podrška digitalnim hubovima u Bosni i Hercegovini, i to iz dva razloga. Prvi je to što nam ona pomaže da se uvežemo sa partnerima u razvijenim zemljama Europe i usvojimo dobre prakse i metodologiju, odnosno da vidimo i prihvatimo kako hubovi kod njih doprinose razvoju gospodarstva. Drugi razlog je da vidimo kako pomoći našoj ekonomiji. Danas nemamo čvrstu vezu naučne ili akademske zajednice i gospodarskog sektora, a nemamo ni sistematičan pristup i ne vidimo gdje bi se rješenja mogla implementirati u gospodarstvu, rekao je za Dnevni list direktor Inovacionog centra Banja Luka, Drago Gverić.

Povezivanje unutar regije

Za buduće djelovanje koje bi rezultiralo boljitkom i napretkom na ovome polju ponudio je konkretno rješenje.

– Napraviti mrežu i povezati se s partnerima – suradnicima, investitorima u regiji i na taj način otvoriti novu platformu za gospodarski sektor u Bosni i Hercegovini, jasan je Gverić.

Univerzitet SSST iz Sarajeva vodit će jedan od digitalnih inovacijskih hubova u okviru projekta EU4DigitalSME. Konzorcij u sastavu Univerzitet SSST, Institut za metrologiju BiH, Institut za standardizaciju BiH i Društvo za medicinski i biološki inžinjering zvanično je imenovan jednim od digitalnih inovacijskih hubova koji će se u okviru razvojnog programa, uz zajedničku potporu Europske unije i Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, razvijati na prostoru Bosne i Hercegovine.

– Digitalni inovacijski hubovi su od iznimnog značaja za nas, prije svega zato što je Bosna i Hercegovina danas zemlja višeg-srednjeg dohotka ili jednostavnije zemlja srednjeg dohotka, a za nešto više logično, potreban nam je visoki dohodak koji se treba izgraditi. Moramo izgraditi inovacijski kapacitet. U Bosni i Hercegovini u tome pogledu je jako loša situacija. Nema ulaganja u istraživanje i razvoj, nema ni istraživača, kao ni istraživačkih centara. Za ovu namjenu država je izdvajala više novca 2012. nego danas. I sve je manje istraživača na našu žalost. Nemamo proizvode visokog tehnološkog sadržaja. Svega antibiotik u tvrtci Bosnalijek i to je to. Ne možemo proizvoditi i izvoziti balvane i biti zemlja visokog dohotka, navodi rekotr SSST-a, profesor Vjekoslav Domljan u izjavi za Dnevni list.

I stoga su, uvjeren je, ovi centri od velikog značaja. Oni će ubuduće povezati visoko obrazovanje i gospodarstvo.

– U svim regijama ili centrima u zemlji imamo inžinjere, profesore, majstore… Tako možemo napraviti centre po izvrsnosti u regijama, a također i specijalizirati regije. Potrebno je otkriti za što su specijalizirane određene regije i raditi u tome pravcu. Prvi korak bio bi da sagledamo što može Mostar, što Sarajevo, što Banja Luka, što Tuzla, što Bijeljina, što Zenica, što Bihać… To su značajni centri u kojima je potrebno povezati gospodarstvo i visoko obrazovanje, ali u oblastima u kojima postoji specijaliziranost. Bosna i Hercegovina se danas može usporediti s tvornicom koja gubi radnike i mušterije. A da se to prekine potrebno je povećati produktivnost i izvoz. Nama treba izvoz, odnosno pobjeda u gostima. Ali ne na način da se proizvode i izvoze balvani. Dakle, trebaju nam proizvodi visokog tehnološkog sadržaja. Ne možemo imati visoke plate ako ćemo proizvoditi i izvoziti balavne. U Bosni i Hercegovini u ovome trenutku nemamo 150 istraživača s punim radnim vremenom. Sad vam je jasno koliko je loša situacija. Nitko o tomu i ne razmišlja. Ovi centri bi trebali pomoći da iskoristimo to, te da nešto napravimo kada već domaća politika nije, jasan je profesor Domljan.

Ponudio je također i konkretna rješenja na ovome polju.

– Moramo se fokusirati na područja s manjim ulaganjima i biti što efikasniji. Što je manje ulaganja, to je bolji rezultat. U Sarajevu to može biti park. Recimo, Sarajevska dolina. Ulaganje u proizvodnju softvera. U Mostaru obnovljivi izvori energije i turizam. Da vidimo gdje smo. U tim oblastima ćemo potencirati inovacije i tražiti istraživače. Kroz ovu podršku ćemo raditi s inovacijama. Kada si jako nerazvijen onda ideš s imitacijama. Kada malo odmakneš od toga, onda su na redu inovacije, a kada se primakneš visokom, onda možeš ići na invencije i pomjerati granice. Mi smo danas između imitacije i invencije. Moramo ići na inovacije, ali se precizno moramo odrediti, rekao je Domljan.

Mala i srednja poduzeća pokreću ekonomiju

Županija Sarajevo bi se, primjerice, mogla fokusirati na razvoj TIC-a u oblasti u kojoj ima latentnu komparativnu prednost. TIC, ikone produktivnog javno-privatnog partnerstva u Tajvanu, razvile su se u institucije u kojima visokotehnološke firme traže i adaptiraju najnovije tehnologije, prosperirajući u međusobno najvećoj mogućoj blizini i iskorištavajući sinergiju koju stvara tehnološki napredak.

– Na ruku TIC-u idu i najnovije tendencije funkcioniranja univerziteta, koje pokazuju smanjenje uloge središnjih vlasti kao klijenta i upravljača i otvaranje novih regionalnih, internacionalnih, socijalnih i privrednih tržišta. Također, sve se više naglašava važnost konkurentnosti univerziteta na sve konkurentnijim tržištima obrazovanja, istraživanja i privredne suradnje. Posebice se sve više koriste strateška partnerstva s privredom. Jednostavnije kazano, europski univerziteti polagano teže anglo-američkom modelu. TIC-ovi postaju sve više, općenito promatrano, intenzivni istraživanjima i doktorskim studijama. Doktoranti se kroz njih uključuju u istraživanja, posebice primijenjena, što pomaže TIC-u razviti i regrutirati kadrove. Istodobno, kadrovi s TIC-om prolaze kroz vlastite doktorske studije, koje čine pored svojih redovnih, istraživačkih poslova na TIC-u. Na ove načine TIC-ovi postaju sve više doktorantima intenzivni centri. Istraživanjima intenzivni centri sve više povećavaju obim primanja i financiranja doktoranta i u mjere u kojima njegovi kadrovi angažirani part-time služe u nastavi za doktorante kao nastavnici ili kao mentori na doktorskim disertacijama, navodi Domljan.

Doprinos povećanju upotrebe digitalnih tehnologija i digitalnih inovacija rezultirat će povećanim performansama i konkurentnošću kako malih i srednjih poduzeća, tako i relevantnih davatelja usluga na domaćim, regionalnim i međunarodnim tržištima.

– Mala i srednja poduzeća su ključni pokretač ekonomskog rasta i razvoja, a podrška digitalizaciji pomoći će preduzećima da budu konkurentnija na lokalnim i međunarodnim tržištima. Podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji kroz Instrument pretpristupne pomoći EU iznosi oko 50 milijuna eura, a posebno je usmjerena na mala i srednja poduzeća. Mala i srednja poduzeća moraju u potpunosti iskoristiti inovativne tehnologije, vještine i usluge, ne samo da bi rasla na održivijim osnovama, već i da bi opstala u ekonomiji budućnosti, kazao je šef za suradnju Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, Stefano Ellero

Vrijednost projekta “EU4DigitalSME” je 6.1 millijuna eura, od čega je Europska unija osigurala pet, a Savezna Republika Njemačka 1,1 milijuna eura. Projekt traje do 2024, a provodi ga Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH.

Tražite rješenje za svoj poslovni problem ?
NUDITE digitalne proizvode i usluge ?

Web aplikacija b2bit.ba vam omogućava da na jednom mjestu izložite svoj poslovni problem za kojeg smatrate da ga možete riješiti putem digitalnih tehnologija, da potražite rješenje za svoj poslovni problem ili da predstavite svoja digitalna rješenja za mala i srednja preduzeća.